First Time Guna Medical Card PruBSN Takaful

Alhamdulillah rezeki jumaat ni saya baru bank-in cek untuk client yang first time guna medical card dan claim dengan PruBSN. Ada 3 claim yang saya uruskan baru-baru ini. Jumlah nya adalah seperti yang dilampirkan dibawah.

 

Cek 1 = RM 700, Cek 2 = RM 1009, Cek 3 = RM 1000

 

Ketiga-tiga dah sumbang lama di PruBSN dan tak pernah sekali pun terfikir akan guna medical card selama ni. Berikut adalah detail untuk setiap claim tersebut.

 

 

Claim 1

 

Dah bayar selama 22 bulan tanpa claim.

Pegawai Kerajaan, lelaki.

Diagnose : Hernia.

Hospital : Normah Specialist Hospital, Kuching.

Total Bill : RM 8,519.40 Covered by PruBSN.

 

Claim 2

 

Dah bayar baru 8 bulan tanpa claim.

Pegawai Kastam, Wanita.

Diagnose : Jangkitan Kelenjar Limfa.

Hospital : KPJ Penang, P. Pinang.

Total Bill : RM 1200.00 Covered by PruBSN.

 

Claim 3

 

Dah bayar selama 28 bulan tanpa claim.

Technician Kilang, Lelaki.

Diagnose : Kemalangan patah kaki.

Hospital : Putra Specialist Melaka, Melaka.

Total bill : RM 5,600.00 Covered by PruBSN.

 

Reaksi Bila First Time Guna Medical Card

 

 

Dibawah ini adalah antara reaksi mereka apabila ditanya tentang pengalaman first time guna medical card. Ayat yang mereka katakan adalah:

 

“Tak sangka tua2 kena hernia”

“Tak sangka ada sakit limfa”

“Dah 10 tahun bawak motor tak sangka excident”

 

Pokoknya Tak sangka aku ada Takaful sebelum aku ditimpa musibah. Komitmen takaful memang tak sama dengan komitmen installment Iphone. Iphone hari-hari kita boleh guna. Namun takaful kita guna bila perlu sahaja. Malah kalau boleh kita tidak mahu gunakan langsung.

 

Memang terasa, Bayar RM 150 – RM 170 tak claim-claim ibarat rugi terbakar tangan. Bila sakit, takaful langsaikan bill tawatan puluhan ribu, time tu rasa sayang plak stop takaful bulan-bulan.

 

Ada orang masa sihat mampu komit RM150 sebulan. Ada orang sakit mampu bayar bill hospital RM 12,000 untuk sekali rawatan. Jadi pilihlah, Ikut kemampuan masing-masing. Hubungi saya untuk saya bantu pilih yang sesuai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *