Konsep Takaful

Perkongsian berkenaan konsep asas serta kelebihan takaful kepada anda

Kepentingan Takaful – 7 Sebab Paling Popular Kenapa Ramai Memilikinya

Ketahuilah di Malaysia ada 12 Syarikat Takaful yang berdaftar di bawah bank negara. Malah setiap syarikat takaful menawarkan pelbagai produk takaful yang berada dipasaran kini. Semua menawarkan perlindungan yang mantap, komprehensif dan mampu milik. Tapi tahukah anda kenapa perlu ada perlindungan takaful walaupun anda sudah ada ‘coverage’ daripada syarikat tempat anda bekerja?   Ada yang …

Kepentingan Takaful – 7 Sebab Paling Popular Kenapa Ramai Memilikinya Read More »

Status pampasan insurans konvensional

Status Pampasan Insurans Konvensional Selepas Kematian Pemilik Polisi

Jika sebelum ini saya ada kongsikan berkenaan perbezaan takaful dan insurans konvensional, kali ini saya nak share pasal status pampasan insurans konvensional selepas kematian pemilik polisi. Boleh atau tidak waris pakai duit pampasan tersebut.   Contoh: Saya membayar polisi konvensional saya iaitu sebanyak RM 200 sebulan selama 3 tahun lepas dengan pampasan hayat bernilai RM …

Status Pampasan Insurans Konvensional Selepas Kematian Pemilik Polisi Read More »

perbezaan takaful dan insurans konvensional

Perbezaan Takaful dan Insurans Konvensional

“Saya dah ada insurans”   Saya yakin dan percaya, ramai di antara kita masih keliru perbezaan takaful dan insurans konvensional. Malahan ada yang tidak ambil peduli dan mengatakan takaful dan insurans keduanya sama sahaja.   Saya pun dulu pun ambil mudah juga, rasa macam ‘ala sama je la… asalkan dia cover balik ape yang kita …

Perbezaan Takaful dan Insurans Konvensional Read More »

Takaful Untuk Simpanan

Takaful Untuk Simpanan Ok Ke Tak?

Sekarang Viral mengenai “Simpanan” takaful tidak betul. Saya pasti ramai ejen takaful di luar sana mempraktikkan idea jualan takaful untuk simpanan. Namun akhirnya bila cek nilai simpanan tidak sama dengan jumlah yang telah disumbangkan.   Benarkah apa yang dikatakan itu? Kenapa?   Pernahkah seorang ejen belek ringkasan projected “savings” dan menjanjikan ribu raban? Dari segi …

Takaful Untuk Simpanan Ok Ke Tak? Read More »

penama polisi takaful bawah umur

Penama Polisi Takaful Bawah Umur – Apa Risikonya?

Setiap perkara yang kita lakukan di dunia ini pasti ada risikonya tersendiri. Sama ada kita mampu tanggung atau tidak je la kan. Begitu juga dengan risiko penama polisi takaful bawah umur. Polisi anda, hak anda untuk tentukan penama betul tak? Tapi kena tahu risikonya dulu.   Majoriti bila saya menanyakan soalan kepada peserta takaful wanita, …

Penama Polisi Takaful Bawah Umur – Apa Risikonya? Read More »

salah anggap tentang takaful

Salah Anggap Tentang Takaful Dalam Masyarakat

Sepanjang saya jadi ejen takaful sejak 2013, terdapat banyak salah anggap tentang takaful di dalam masyarakat kita. Masyarakat masih memandang negatif terhadap takaful, salah anggap inilah yang menyebabkan jumlah pemilik polisi di Malaysia masih berada pada tahap yang minima.   Sehingga hari ini hanya sekitar 13% daripada 30 juta rakyat Malaysia sahaja kewangan yang telah …

Salah Anggap Tentang Takaful Dalam Masyarakat Read More »

kelebihan perlindungan takaful

Kelebihan Perlindungan Takaful – Khusus Bagi Yang Memilikinya Sahaja

Setiap satu perkara dalam dunia ini pasti ada kelebihan masing-masing. Begitu juga dengan takaful. Terdapat pelbagai kelebihan perlindungan takaful yang ditawarkan kepada mereka yang memilikinya. Jadi senang cerita, hanya orang yang ada perlindungan takaful sahaja yang akan mandapat kelebihan tersebut.   Jika anda mengikuti perkongsian saya sebelum ini, saya banyak ceritakan tentang apakah perlindungan serta …

Kelebihan Perlindungan Takaful – Khusus Bagi Yang Memilikinya Sahaja Read More »

Apa itu Takaful? Pengertian dan Konsep Asas

Dulu sebelum saya menjadi ejen, memang selalu saya dengar perkataan takaful. Tapi saya kurang jelas mengenai apa itu takaful yang sebenarnya. Pada mulanya tanggapan saya yang takaful ini sama saja macam insurans. Cuma nama sahaja yang berlainan. Itu pun saya dengar dari kawan-kawan sahaja. Tak pernah nak betul-betul kaji pasal takaful.   Selalunya bila ada …

Apa itu Takaful? Pengertian dan Konsep Asas Read More »

WhatsApp WhatsApp us