Khairil Hazri

Info Takaful

Perkongsian berkenaan maklumat serta penerangan mengenai Takaful

Kepentingan Takaful – 7 Sebab Paling Popular Kenapa Ramai Memilikinya

Ketahuilah di Malaysia ada 12 Syarikat Takaful yang berdaftar di bawah bank negara. Malah setiap syarikat takaful menawarkan pelbagai produk takaful yang berada dipasaran kini. Semua menawarkan perlindungan yang mantap, komprehensif dan mampu milik. Tapi tahukah anda kenapa perlu ada perlindungan takaful walaupun anda sudah ada ‘coverage’ daripada syarikat tempat anda bekerja?   Ada yang …

Kepentingan Takaful – 7 Sebab Paling Popular Kenapa Ramai Memilikinya Read More »

Penjelasan Insurans Paling PELAQ – Dato Mengamuk Tuntutan Ditolak

Lagi sekali industri takaful digegarkan. Kali ini viral dikatakan seorang Dato mengamuk tuntutan heart attack di tolak walaupun tidak pernah miss bayar selama 4 tahun. Dah lah bayar tak pernah miss. Tetiba nak pakai tak boleh plak. Malahan Dato tersebut menggelar syarikat takaful sebagai “insurans paling pelaq”.     Memang marah sangat la tu agaknya. …

Penjelasan Insurans Paling PELAQ – Dato Mengamuk Tuntutan Ditolak Read More »

syarikat sediakan kad perubatan

Syarikat Sediakan Kad Perubatan – Perlu Ambil Kad Perubatan Individu Lagi?

Ramai yang ambil ringan atas keperluan takaful peribadi. Lebih-lebih lagi pada mereka yang bekhidmat di syarikat swasta yang menawarkan coverage perubatan yang tinggi. Tidak kurang juga pada pekerja sektor kerajaan yang selesa dengan GL kerajaan.   Mereka berpendapat tak payah la ada takaful peribadi ni. Apa yang syarikat offer dah mencukupi kot. Buat apa bazir …

Syarikat Sediakan Kad Perubatan – Perlu Ambil Kad Perubatan Individu Lagi? Read More »

rebut harta pusaka

Rebut Harta Pusaka Sampai Terburai Usus

Ngeri rasanya bila baca tajuk artikel kali ni. Rasa macam tak lalu nak makan kalau bayangkan. Semua ni terjadi hanya sebab rebut harta pusaka. Sampai bertikam-tikam. Macam-macam boleh jadi. Hanya sebab duit dan harta.   Baru-baru ini, saya terbaca di harian metro pasal cerita ni. Ianya berlaku di Langkawi dan melibatkan dua orang lelaki mempunyai …

Rebut Harta Pusaka Sampai Terburai Usus Read More »

Status pampasan insurans konvensional

Status Pampasan Insurans Konvensional Selepas Kematian Pemilik Polisi

Jika sebelum ini saya ada kongsikan berkenaan perbezaan takaful dan insurans konvensional, kali ini saya nak share pasal status pampasan insurans konvensional selepas kematian pemilik polisi. Boleh atau tidak waris pakai duit pampasan tersebut.   Contoh: Saya membayar polisi konvensional saya iaitu sebanyak RM 200 sebulan selama 3 tahun lepas dengan pampasan hayat bernilai RM …

Status Pampasan Insurans Konvensional Selepas Kematian Pemilik Polisi Read More »

perbezaan takaful dan insurans konvensional

Perbezaan Takaful dan Insurans Konvensional

“Saya dah ada insurans”   Saya yakin dan percaya, ramai di antara kita masih keliru perbezaan takaful dan insurans konvensional. Malahan ada yang tidak ambil peduli dan mengatakan takaful dan insurans keduanya sama sahaja.   Saya pun dulu pun ambil mudah juga, rasa macam ‘ala sama je la… asalkan dia cover balik ape yang kita …

Perbezaan Takaful dan Insurans Konvensional Read More »

tipu harta pusaka

Tipu Harta Pusaka – Adik Beradik Pun Nak Tipu Ke?

Saya terbaca di akhbar baru-baru ini tentang kisah seorang kakak tipu harta pusaka yang ditinggalkan oleh arwah bapa mereka. Rasa sayu pun ada. Marah pun ada. Kadang-kadang rasa macam tak logik pula seorang kakak sanggup tipu adik beradik hanya kerana harta pusaka.   Ada pepatah melayu mengatakan air dicincang tak akan putus. Ini selalunya dikaitkan …

Tipu Harta Pusaka – Adik Beradik Pun Nak Tipu Ke? Read More »

Takaful Untuk Simpanan

Takaful Untuk Simpanan Ok Ke Tak?

Sekarang Viral mengenai “Simpanan” takaful tidak betul. Saya pasti ramai ejen takaful di luar sana mempraktikkan idea jualan takaful untuk simpanan. Namun akhirnya bila cek nilai simpanan tidak sama dengan jumlah yang telah disumbangkan.   Benarkah apa yang dikatakan itu? Kenapa?   Pernahkah seorang ejen belek ringkasan projected “savings” dan menjanjikan ribu raban? Dari segi …

Takaful Untuk Simpanan Ok Ke Tak? Read More »

penama polisi takaful bawah umur

Penama Polisi Takaful Bawah Umur – Apa Risikonya?

Setiap perkara yang kita lakukan di dunia ini pasti ada risikonya tersendiri. Sama ada kita mampu tanggung atau tidak je la kan. Begitu juga dengan risiko penama polisi takaful bawah umur. Polisi anda, hak anda untuk tentukan penama betul tak? Tapi kena tahu risikonya dulu.   Majoriti bila saya menanyakan soalan kepada peserta takaful wanita, …

Penama Polisi Takaful Bawah Umur – Apa Risikonya? Read More »

salah anggap tentang takaful

Salah Anggap Tentang Takaful Dalam Masyarakat

Sepanjang saya jadi ejen takaful sejak 2013, terdapat banyak salah anggap tentang takaful di dalam masyarakat kita. Masyarakat masih memandang negatif terhadap takaful, salah anggap inilah yang menyebabkan jumlah pemilik polisi di Malaysia masih berada pada tahap yang minima.   Sehingga hari ini hanya sekitar 13% daripada 30 juta rakyat Malaysia sahaja kewangan yang telah …

Salah Anggap Tentang Takaful Dalam Masyarakat Read More »