Khairil Hazri

Al Isra Associates – Agensi Takaful Terbesar

Agensi Takaful Terbesar

Al Isra Associates

Pada laman PruBSN Takaful, saya ada menyatakan tentang agensi-agensi yang mewakili syarikat tersebut. Terdapat banyak agensi yang bernaung dibawah PruBSN Takaful. Antaranya adalah Al Isra Associates. Saya adalah ejen yang mewakili agensi ini. Jadi pada laman ini saya akan kongsikan serba sedikit mengenainya.

Sejarah Al Isra Associates

Al Isra’ Associates Sdn. Bhd. Telah ditubuhkan pada 25 September 2006 27 Rejab 1427 Hijrah oleh 3 Pengurus Unit selepas mereka dinaikkan pangkat pada 1 Januari 2006. Pengurus Unit ini ialah Tuan Haji Fadzil Mat Noor dan Tuan Haji Othman Shaharum dari Damansara pejabat Intan dan Tuan Haji Rosli Yaacob dari pejabat Kota Bharu.

Tuan Haji Fadzil menjadi pengasas syarikat itu kerana dia telah mengambil inisiatif untuk membentuk syarikat dan dipilih nama di bahagian Isra ‘hari Mikraj. Al Isra ‘kemudian dinaikkan pangkat sebagai “jenama” dalam menjalankan perniagaan insurans. Dalam bahasa Arab, Al Isra ‘ ada dikenang sebagai “perjalanan suci oleh p.b.u.h. nabi”. Al Isra ‘juga terdapat perkataan yang sesuai dan bermakna bagi seseorang untuk ingat bahawa kehidupan yang dia sedang melalui agak perjalanan.

Konsep di Al Isra’ Associates

Di Al Isra Associates, ia dijangkakan bahawa semua kakitangan akan mengamalkan perniagaan mereka menurut perundangan dan prinsip-prinsip Islam dalam kehidupan seharian mereka.

Cawangan Al Isra’ Associates

Pejabat operasi pertama terletak di Tingkat 17, Blok A Damansara Intan Park e-perniagaan, Seksyen 17 Petaling Jaya. Cawangan pertama pula terletak di Tingkat 1 Kota Prudential Office Bharu. Kemudian pada tahun 2007, Al Isra ‘telah dipilih untuk dipindahkan ke Pejabat Korporat Prudential baru di Level 7, Tower 3 Jaya 33, Section 13, Jalan Semangat Petaling Jaya.

Pada tahun 2017, Al Isra’ sudah mempunyai 14 cawangan di seluruh Malaysia. Ini menjadikan agensi ini adalah antara yang terbesar. Iaitu dengan seramai 1206 orang ejen dan diterajui oleh 39 orang manager.

Bagi yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai agensi Al Isra Associates, sila layari laman web rasmi mereka iaitu http://www.al-isra.com.my.

(*Semua maklumat ini adalah bersumberkan laman web rasmi Al Isra’)